← Terug

Kopje koffie met... Arjan Scheper van BakerTilly

Inmiddels is het een jaar geleden sinds de eerste lockdown, hierdoor zijn we min of meer gedwongen onze dagelijkse gang van werkzaamheden aan te passen. Wij spraken Arjan Scheper, manager bij BakerTilly. In onderstaand artikel vertelt hij over de impact van het coronavirus op hun werk. In het bijzonder hoe deze recente ontwikkelingen ook een rol kunnen gaan spelen in de toekomst.

Introductie Arjan Scheper en het bedrijf
Mijn naam is Arjan Scheper, ik woon in Beilen en ben sinds vier jaar werkzaam bij Baker Tilly in Zwolle. Onze vestiging in Zwolle is het meest noordelijke kantoor, van waaruit we ook bedrijven die hierboven liggen controleren, zoals in Westerbork. Ik ben manager in zowel de profit als non-profit wereld. Zo heb ik mijn portfolio bouwondernemingen, productieondernemingen en heb ik in het verleden ook een taxionderneming gecontroleerd. Hiernaast bedien ik zo’n 6 à 7 gemeenten en andere non-profit organisaties. Juist deze combinatie van profit en non-profit vind ik heerlijk. Ik ben op dit moment registeraccountant en heb mijn theoretische opleiding voor IT auditor afgerond. De stages voor IT auditor zijn qua uren belasting vergelijkbaar met de stage voor RA. Hierdoor verwacht ik niet de RE titel te gaan behalen. 

Voor ik bij Baker Tilly aan de slag ging, heb ik gewerkt bij een regionaal kantoor. Eigenlijk zit hier qua sfeer niet echt een verschil in. Bij Baker Tilly is het voordeel vooral dat er sprake is van korte lijnen, gecombineerd met de kracht van een landelijke operatie met een bepaalde omvang. Zo kan er een summer campus georganiseerd worden en zijn er ook internationale mogelijkheden. Het menselijke aspect blijft hier een belangrijk oogpunt. 

Veranderingen sinds corona
In beginsel werken we zoveel mogelijk thuis. In het najaar werd weer een voorzichtige beweging richting de klant ingezet, maar dit is volledig teruggedraaid in december. We zijn nu aan het kijken hoe het toch mogelijk is om de onderlinge verbinding te behouden. Zo worden er pub-quizzes georganiseerd en online vrijdagmiddagborrels. Daarnaast zijn we gestart met controles bij de klant vanuit huis. In online sessies van ongeveer 3 uren organiseren we een virtuele accountantskamer. We kunnen op deze manier goed onderling contact met elkaar houden. 

De kans dat we uiteindelijk volledig overgaan naar een digitaal tijdperk, is zeer klein. Er zijn altijd zaken waarvoor het nodig is dat we dingen fysiek afstemmen. Op deze manier krijg je een gevoel bij de sfeer en het bedrijf waar je rondloopt. Het thuiswerken wordt in de toekomst wel veel makkelijker. Een digitale omgeving is bijvoorbeeld veel makkelijker dan vier uren reizen voor een bijeenkomst die misschien wel korter duurt. Toch zullen er altijd fysieke bijeenkomsten blijven, omdat de verbinding tussen mensen mist wanneer alles online is. 

Digitale ontwikkelingen
Op dit moment zijn we bezig met onze data factory. In samenwerking met de afdeling IT advisory kijken we hoe we met data-analyses eenvoudige verbandscontroles in een dashboard kunnen gieten. Op deze manier wordt het mogelijk om repeterende werkzaamheden in één oogopslag visueel te maken. Daarnaast hebben we een landelijke commissie met werknemers waarin out of the box wordt nagedacht over innoverende ideeën en dit gaan onderzoeken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een digitale inventarisatie. Normaal gesproken is er een assistent die voor een inventarisatie moet reizen, maar door een computer kan dit ook op afstand worden gedaan. 

Deze digitale ontwikkeling vindt ook in de rest van de branche plaats. Onze kracht ligt vooral in de korte lijnen en samenwerking van verschillende disciplines binnen het bedrijf. We kijken bijvoorbeeld niet alleen naar budget, maar ook naar de kwaliteit. Wanneer iets wat kwaliteit oplevert, meer tijd kost, wordt dit bij ons gewoon uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat zowel de auditors als IT advisory op een lijn zitten, laten we iedereen op elkaars afdeling meedraaien. Zo kunnen wij inzicht krijgen in IT opdrachten en krijgen IT Advisory medewerkers inzicht in de jaarrekening controles die worden uitgevoerd. Op deze manier wordt een brugfunctie gecreëerd tussen beide groepen en kunnen we ervoor zorgen dat we constant actueel blijven. 

De natuur van de accountant is dat hij bang is voor het onbekende. De meeste accountants zien het al jaren goed gaan op deze manier en zijn daarom sceptisch bij het invoeren van nieuwe ontwikkelingen. Hierbij ontstaat namelijk de kans dat de kwaliteit achteruit gaat of dat de nieuwe procedure meer tijd kost. Een voordeel dat juist opspeelt is dat er niet meer een deel van de data, maar de gehele data gecontroleerd en geïnterpreteerd kan worden. Dit werkt niet alleen kwaliteitverhogend, maar schept ook meer vertrouwen bij de klant omdat er meer informatie wordt gezien en overwogen. Op deze manier kunnen verbanden beter worden gelegd. Om ervoor te zorgen dat we deze nieuwe tools optimaal kunnen implementeren, laten we het oppakken door onze medewerkers op de werkvloer. Deze staan het dichtste bij de klant en hierdoor zorgen we dat we zelf aan het roer blijven staan. 

De toekomst van de Registeraccountant
Wij verwachten zelf dat er in de toekomst een minder strikt onderscheid is tussen IT auditors en RA’s. Specialisten zul je natuurlijk altijd houden, maar in de huidige tijd kan je eigenlijk niet meer zonder kennis van IT. Je zult een bepaalde basis moeten hebben zodat je ook bij diverse klanten in gesprek kunt gaan hierover. Toen ik mijn opleiding ongeveer acht jaar geleden heb afgerond, was er vrij beperkte aandacht voor IT audit. Daardoor heb ik ervoor gekozen een aparte opleiding tot RE te volgen. Wanneer je bijvoorbeeld naar gemeenten kijkt, is er niet heel veel geld wat kan verdwijnen bij gijzelingssoftware. Wel kunnen de gegevens van inwoners straat komen te liggen, wat natuurlijk een enorme reputatieschade met zich mee brengt. Met dit soort risico’s moet je ook rekening houden.

Uiteindelijk is het zo dat er een proces is wat ingericht moet worden, waarna er uitkomsten verschijnen. Deze uitkomsten zullen getoetst moeten worden aan de norm, waardoor er altijd deskundigen nodig zijn die dit toetsen. Het beroep zal wel verschuiven, bijvoorbeeld doordat we meer verstand moeten hebben van codering. Hierbij kijk je naar de opbouw van het proces en mogelijk discriminerende algoritmes. Als het goed is ingericht kan dit het frauderisico beperken. De uitkomsten zullen echter altijd geïnterpreteerd moeten worden, waardoor er accountants nodig blijven. Bij een aantal gemeenten wordt momenteel reeds slimme algoritmes gebruikt, waaruit signalen komen waar de gemeente verder onderzoek naar kan verrichten. Er is dus een kans dat deze omslag al binnen vijf jaar kan plaatsvinden. De vraag van het maatschappelijk verkeer naar controle blijft, waardoor het accountantsberoep niet snel zal verdwijnen. Het is vooral de informatie die je gebruikt die verandert en de weg om tot een eindoordeel te komen.

Wat is de toekomst?
Artificial Intelligence is iets waar we op dit moment zeker mee bezig zijn. Waar veel facturen vroeger met de hand werden geschreven, staan deze tegenwoordig meteen in een systeem. Dit maakt het makkelijker om te voorspellen wat er mis gaat en te zoeken naar logische verbanden. Zo kunnen we bijvoorbeeld beoordelen of het aannemelijk is dat een budgethouder vijfduizend facturen per dag verwerkt. De blockchain-technologie staat nog wat meer in de kinderschoenen. Wij nemen vooral kennis van het algoritme erachter. Hierbij kun je klanten helpen door te kijken naar hoe processen lopen en hier beter vorm aan te geven. Dit is dus een ondersteuning bij de klant van een adequate inrichting. Hierbij geldt vooral het principe ‘hoe meer mensen het weten, hoe moeilijker het liegen is’. De data die je gebruikt, wordt dus steeds betrouwbaarder.

Om deze veranderingen bij te houden, hebben we een commissie opgericht met medewerkers vanuit het gehele bedrijf. Wanneer iemand ergens in geïnteresseerd is, kan hierover worden gebrainstormd. Je houdt contact met elkaar door middel van vaktechnische overleggen en er komt ook een zekere mate van bijscholing bij kijken. De kennis die we gebruiken is hierdoor in de basis intern, maar we maken gebruik van externe applicaties die reeds beschikbaar zijn. We houden ons op deze manier bezig met onder andere process mining en voorspellende schema’s en een data dashboard om klanten van advies te voorzien. 

Afsluiter
Wat ik nog graag wil meegeven is dat je vooral open moet staan voor het mooie vak en ervaringen moet pakken wanneer dit kan. Een werkstudentschap bijvoorbeeld is iets waardoor je praktijkervaring op kunt doen naast je studie. Hierdoor krijg je de dynamiek in een controleteam mee naast de theoretische aspecten van je studie. Accountancy is namelijk een ontzettend sociaal vak. 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)