← Terug

NBA Accountantdag 2019

NBA Accountantsdag 2019

Op woensdag 20 november 2019 vond de NBA Accountantsdag plaats. Dit jaar werd voor het eerst de dag georganiseerd in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Vol enthousiasme stonden de PM’ers klaar om de trein van 6:45 uur te nemen vanuit Groningen. Om half 10 arriveerden ze in Rotterdam, om vervolgens door middel van pendelbussen naar de locatie te worden gebracht.

Eenmaal plaatsgenomen in de zaal kon de dag echt beginnen. De heer Rens de Jong, bekend van RTL Z, praatte de dag aan elkaar. Hij ging in gesprek met diverse sprekers. De eerste spreker die aanbod kwam, was econoom Kees de Kort. Kees de Kort gaat altijd graag het debat aan, zo stelde hij dat de accountants van tegenwoordig leven in het verleden. Dit met een subtiele verwijzing naar de vraag die deze dag centraal stond “is de accountant klaar voor de toekomst?”. Daarop volgend wordt er een filmpje van Boris Johnson getoond. Dit filmpje is eigenlijk fake, maar lijkt zo realistisch. In het filmpje roept Boris Johnson, zogenaamd de kiezers op om voor zijn tegenstander te stemmen. Fake video Boris Johnson En daar legt de volgende spreker Alexander Klöpping de vinger op de zere plek. Hij stelt namelijk de vraag: “zijn wij wel kritisch genoeg?”. Hij zegt dat manipulatie van alle tijden is en dat men daarom altijd kritisch moet zijn. Zeker als het aankomt op de controle van een jaarrekening. Alexander Klöpping denkt dat fake video’s steeds realistischer worden. Door deze ontwikkeling kunnen mensen makkelijker bespeeld worden.

Vervolgens gingen Moniek Hutten en Bart de Koning met elkaar in gesprek over corruptie.. Zij stelden dat de corruptie in Nederland zelf mee valt, maar Nederlandse bedrijven in het buitenland soms corrupter zijn dan wij denken. Het is vaak lastig om iemand voor corruptie te pakken, aangezien er heel veel mensen zijn die kleine bijdrage leveren aan een strafbare zaak, zonder dat ze het zelf weten. Een zaak moet helemaal rond zijn, voordat iemand kan worden gearresteerd.

De volgende spreker was Hans Schoenmakers. Hij kwam vertellen over de 1,6 miljard kostende kolencentrale van Uniper in Nederland, die nooit volledig in gebruik is genomen. Hij zei dat ze met de kennis van nu, nooit zouden hebben besloten om de centrale te bouwen. In die tijd (2006) was er politieke druk voor het bouwen van een kolencentrale, aangezien de zware industrie meer energie nodig had. Met de huidige kennis over het klimaat en wat de gevolgen zijn van de CO2-uitstoot, moet de centrale sluiten in 2030, in plaats van 2050. Dit betekent dat er een forse periode voor afschrijvingen misgelopen wordt. Hans Schoenmakers baalt ook van de overheid. Hij zegt dat je bij dit soort projecten eigenlijk een briefje van de overheid moet krijgen met daarop de garantie van een bepaalde levensduur voor zulke projecten. Maar dat briefje geeft de overheid niet.

De heer Hagendoorn was het echter niet eens met Kees de Kort en ontkent dat accountants in het verleden leven. Hagendoorn zegt dat de accountants zich moeten richten op de continuïteit. Volgens de CTA moet tijdens de controle continuïteit een grotere rol krijgen. Dit kan door een verplichte paragraaf op te nemen in de verklaring of het managementverslag, over de continuïteit van de desbetreffende organisatie. Zo kan voorkomen worden dat een organisatie opeens failliet gaan.

Hierna was het tijd voor de pauze. De lunch was goed verzorgd met heerlijke soepen en rijkelijk belegde broodjes. Hierdoor waren de PM’ers klaar voor het vervolgdeel van de dag.

Het vervolg was een workshop over privacy en de accountant. De workshop ging in op de nieuwe AVG-wet en wat voor invloed deze wet heeft. Allereerst sprak Aleid Wolfsen, de voorzitter van Autoriteit persoonsgegevens. Hij legde uit wat de AVG inhoudt en waarom deze wet steeds belangrijker wordt. Privacy is namelijk voor consumenten heel belangrijk en daarom moet hier goed mee worden omgegaan. Ook Frank Mulder de Chief Privacy Officer van ABN Amro kwam aan het woord. Hij vertelde hoe de bank deze wet heeft moeten implementeren. In deze workshop kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk privacy is.

Na een korte pauze konden we door naar de volgende workshop, namelijk een powerspeech van advocaat Axel Arnbak. In deze powerspeech genaamd “de verborgen parels van de AVG” vertelde de advocaat over de opkomst en verdere ontwikkelingen van regels met betrekking tot privacy. Meneer Arnbak dacht altijd pessimistisch over de nieuwe regels en denkt ook zo over een groot deel van de nieuwe AVG. Toch ziet hij het licht in een van laatste wetbepalingen in de AVG, waarin staat dat een individueel persoon een schadeclaim kan indienen, wanneer hij of zij vindt dat de privacywet is overtreden. Hierbij heeft de aangeklaagde de bewijslast, wat het een stuk makkelijker maakt om als individu ook echt succes te hebben bij een aanklacht.

Na deze powerspeech werd er centraal afgesloten. Het onderwerp van de afsluiting was: innoveren en startups. Eerst kwam Ruud Hendriks naar voren om te vertellen over zijn bedrijf Startupbootcamp. Hier helpt hij startups met de markt betreden en groter worden. Doordat hij zo veel met startups werkt, kon hij vertellen over kernpunten bij innoveren en groei. Hierna kwam Mike de Boer, een van de oprichters van Knab, aan het woord. Hij vertelde over de opstart van Knab als startup vanuit AEGON en hoe de verwachtingen verschilden met de werkelijkheid. Hij beschreef dat Knab eerst minder succesvol was dan verwacht, doordat er niet goed werd ingespeeld op consumentbehoeften. Door daar later extra op te focussen, ging het beter en kon Knab onafhankelijk van AEGON groeien. Nu zijn de bedrijven weer samen gekomen en wordt er gewerkt aan het samenkomen van bedrijfswaarden van beide bedrijven.

Als laatste mocht scheidrechter en ondernemer Bas Nijhuis op het podium komen. Bas Nijhuis vertelde een aantal leuke anekdotes over wat hij heeft meegemaakt als scheidsrechter. Maar ook legde hij uit wat het belang van een team is. Hij wist hierover op een zeer boeiende manier te vertellen en de zaal zelfs aan het lachen te krijgen. Zo vertelde Bas over een briefje die hij ontving, tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Dit briefje moest hij hardop voorlezen en er stond op het bier staat koud. Dit leidde tot enige hilariteit onder de mensen.  

We mochten de dag afsluiten met een lekker buffet en een reisje terug naar Groningen. Het was een hele leerzame dag met interessante sprekers en veel informatie. Tijdens de dag is veel stof tot nadenken over de toekomst voorbijgekomen en wij als mediacommissie gaan hier zeker iets mee doen!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)