← Terug

Op bezoek bij HTG

Op 16 oktober 2018 werd de Controlling Inhousedag georganiseerd. Een groep van 15 controlling-geïnteresseerden bracht deze middag een bezoek aan HTG in Delfzijl.

Om 13:00 uur verzamelde de groep zich op het hoofdstation in Groningen. Vanaf daar werden we per bus naar Delfzijl gebracht. Eenmaal aangekomen bij het kantoor van HTG kregen we een warm welkom van twee medewerkers en stond de koffie en thee al voor ons klaar.

Als eerste werd door een van de medewerkers een presentatie gegeven met daarin algemene informatie over HTG en de holding waar het bedrijf onder valt. HTG is een distributiebedrijf van A-merk goederen, waarbij de focus ligt op alcoholische dranken, parfums en cosmetica.    
Na deze presentatie werd het woord doorgegeven aan de concern controller. De controller vertelde over zijn werkzaamheden en hoe het er nu in de praktijk echt aan toegaat. Daarna werden we aan het werk gezet met twee casussen. De eerste casus had betrekking op omzet en winstmarges: onderwerpen waar de medewerkers van de financiële administratie van HTG figuurlijk ‘mee dood worden gegooid’. Het verraderlijke aan deze casus was dat er gebruikt was gemaakt van verschillende valuta’s. Wanneer gebruik je bij verkoop en inkoop precies welke koers? Ook dit is voor de werknemers van HTG (en natuurlijk andere internationale bedrijven) cruciaal om te weten om goede boekingen te maken. De tweede casus ging over financiering en wat de goedkoopste vorm van financiering is.

Na een korte break liepen we van het kantoor naar de loods: dé plek waar de producten aankomen, worden opgeslagen en worden klaargemaakt voor verzending. Gelukkig was het een stralende dag, dus was het geen straf om de wandeling van vijf minuten te maken! De tour begon bij het ‘uitpak’ gedeelte. Hier worden de inkomende producten uitgepakt, worden er foto’s gemaakt van onder andere de houdbaarheidsdatum en worden de producten opgeslagen. Het magazijn bestaat uit twee delen. Eerst kwamen we door het ‘traditionele’ deel. Hier worden de producten nog met behulp van heftrucks opgestapeld in de stellages. Snel gingen we door naar het meest interessante deel van het magazijn: de AutoStore. Hier zijn er 50 gerobotiseerde autootjes die in sneltreinvaart over een rooster rijden en uit de 56.000 boxen de juiste orders halen. Een enorm efficiënt systeem waar HTG daarom ook erg trots op is.

Ook aan de rondleiding kwam een eind waarna we terugliepen naar het kantoor. Daar werd er nog even geborreld (met pizza!) en was er de mogelijkheid om diverse werknemers vragen te stellen. Nadat de Controlling Commissie een kleinigheidje uitreikte aan de werknemers die ons deze middag hadden begeleid, was het tijd om terug te gaan naar de bus. Om stipt half zes vertrokken we weer, met een goedgevulde goodiebag, met de bus naar Groningen.

Controlling Commissie en HTG: bedankt voor de enorm leuke en leerzame middag!

 

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)