← Terug

Will you be in control?

Op dinsdag 6 maart jl. vond het jaarlijkse Controlling Symposium van PM plaats. Middels het programma van deze dag worden studenten in de gelegenheid gesteld om inzicht te krijgen in het vakgebied controlling en komen zij in contact met partijen uit het bedrijfsleven. Aangezien er een verandering gaande is van het beroep controller, is er gekozen om dit jaar het Controlling Symposium in het teken te stellen van de toekomst ervan.

De deelnemers van het Symposium werden welkom geheten in Hanze Plaza. Hen stond een dag te wachten die gevuld was met lezingen, workshops en informele activiteiten waarbij zij in contact konden komen met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven werd vertegenwoordigd door Brainconsultant, HTG, Oldenburg Bonsèl & Associates, VRC, CP-FM, GasTerra, KLM en USG Finance.

Na een welkomstwoord van Amber Mooibroek, voorzitter Controlling Symposium commissie, werd het woord overgedragen aan dagvoorzitter Piet Broersma. Hij vertelde dat het controllers beroep te vergelijken is met dansen. Ook al verandert de muziek, men blijft dansen. Dit geldt ook voor controlling, door technische ontwikkeling verandert het, maar de essentie van het vak blijft.

Gedurende de dag kwamen diverse sprekers aan het woord. De eerste lezing werd gegeven door Robert de Gier, Financieel Directeur van Business Solutions van Exact. Tijdens zijn lezing gaf hij allereerst een introductie van zichzelf en het bedrijf Exact. Daarna ging hij in op één van zijn publicaties, te weten de houdbaarheid van CFO’s. Als CFO moet men toegevoegde waarde leveren voor de organisatie, maar naar verloop van tijd neemt dit af. De Gier stelt dat een CFO maximaal drie tot vijf jaar in zijn functie kan blijven.

De tweede lezing werd verzorgd door Dirk Neelis, CFO van Transavia Airlines. Hij heeft uitgelegd wat het beroep CFO voor hem betekent en hoe hij dit combineert met zijn persoonlijke leven. Om terug te komen bij het onderwerp van het Symposium duidde hij als belangrijkste verandering aan het gebruik van IT. IT gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het bedrijfsleven in de vorm van verschillende typen controls, waar ook Dirk Neelis als CFO mee te maken krijgt.

Tijdens de derde lezing gaf Agnes Schilder een inzicht in wat gelukkig zijn is. Allereerst kaartte zij een veelvoorkomende uitspraak aan, namelijk dat veel mensen zeggen gelukkig te willen worden. Deze uitspraak is echter onjuist, want men kan dit niet worden. Men kan het alleen zijn. Verder vertelde zij op een zeer toegankelijke manier over onderwerpen als positieve psychologie, het verhogen van je geluksniveau en de stappen naar geluk.

Naast de lezingen kregen studenten ook inzicht in waar een controller zich in de praktijk mee bezighoudt door verschillende workshops bij te wonen. Hieronder volgt een beschrijving van enkele workshops.

De workshop van Brainconsultant werd gegeven door de eigenaar zelf. De workshop stond in het teken van competenties en de eerste indruk. Het eerste gedeelte bestond uit een quiz, waarin de deelnemers verschillende meerkeuzevragen over hem mochten beantwoorden, met betrekking tot o.a. afkomst, auto, vrijetijdsbesteding en gezinssituatie. Vervolgens werd er dieper ingegaan op gezichtsuitdrukkingen van bekende personen aan de hand van de quiz. Tijdens het tweede gedeelte werd er een kwaliteitenspel onder de deelnemers gespeeld, waarbij het de bedoeling was om op eerste indruk elkaars competenties te kunnen benoemen. Met een leuke prijs die op het spel stond, namelijk een dinerbon voor twee, werd er fanatiek gestreden om de eerste plaats. Al met al een erg ontspannen, interessante en vooral leuke workshop van Brainconsultant.

HTG, Holland Trading Group, daagde de studenten uit door het presenteren van een mogelijke overname van het bedrijf PM door HTG. Hiervoor dienden verschillende berekeningen gemaakt te worden over onder andere solvabiliteit en goodwill. De antwoorden van de studenten werden getoetst door middel van Kahoot waarbij de student met de hoogste score beloond werd met een action cam.

De workshop van VRC begon al voor het Symposium, want de studenten dienden van tevoren een vragenlijst in te vullen met betrekking tot hun persoonlijkheid op de werkvloer. Na een uitgebreide uitleg van wat de kleuren geel, groen, rood en blauw betekenen kreeg iedereen een uitgebreid verslag van de resultaten. Ook kreeg iedereen kaarten aangereikt gekleurd in de desbetreffende kleuren met stellingen erop. Deze mocht je ruilen met elkaar waarna je overbleef met de stellingen die het beste bij je passen met de bijbehorende kleur. Een leuke interactieve workshop!

Bij de workshop van CP-FM kregen studenten inzicht in hoe het is om te functioneren als een controlling strategist die opgeleid wordt tot CFO. Hiervoor werd een leerzame case gemaakt, welke door dit bedrijf in real-life wordt gebruikt.

GasTerra verzorgde een workshop over Groen Gas. Hiervoor werden de studenten eerst ingelicht over deze gashandelsonderneming. Vervolgens dienden zij zich te verplaatsen in de controller om na te denken over de invulling van de nieuwe Groen Gas afdeling. Hierbij kan gedacht worden aan vraagstukken als hoe deze nieuwe afdeling zich moeten ontwikkelen en wat voor business model het moet hanteren. Een interessante en leerzame workshop over een actueel onderwerp.

Bij de workshop van KLM waren de campus recruiter van KLM en twee finance trainees aanwezig. Zij vertelden allereerst hoe ze bij KLM terecht waren gekomen. Daarna was het tijd om de diepte in te duiken door het maken van een case, waarin besloten moest worden met welk type vliegtuig welke bestemming (Lima of Rio de Janeiro) in het reisprogramma zou worden opgenomen. Hiervoor moest een financiële analyse uitgevoerd worden (het berekenen van de current operating income) en een tactische analyse (de voor- en nadelen van beide bestemmingen). Uiteindelijk werden de uitkomsten van de teams gepresenteerd waarna een winnaar werd verkozen. Een interessante, leerzame case!

Naast het bijwonen van lezingen en het participeren aan workshops, werden studenten ook in de gelegenheid gebracht om hun wellicht toekomstige werkgever te ontmoeten tijdens de goed verzorgde lunch, borrel en diner.

Al met al kan er terug worden gekeken op een zeer geslaagd Controlling Symposium! De woorden ‘Het beste Controlling Symposium tot nu toe’ van Judith van Ekeren, voorzitter van ons bestuur, liegen er niet om. Namens de Redactie willen wij de Controlling Symposium commissie, de sprekers en de betrokken partners uit het bedrijfsleven hartelijk bedanken voor deze dag!

Benieuwd wat PM voor jou kan betekenen? Word lid!

Lid worden (€1,-)